‘Terörsüz Türkiye’nin üç aşamalı planı

Terörsüz Türkiye Sürecinde Yeni Ayrıntılar Ortaya Çıktı

MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın parti ziyaretlerinin ardından “Terörsüz Türkiye” hedefine yönelik nasıl ilerleyeceği konusunda yeni detaylar gün yüzüne çıktı. A Haber Parlamento Şefi Tülay Ağaoğlu’nun aktardığına göre, terör örgütü PKK ve diğer örgütlerin kendi kendini feshetmesi, sahada izleme ve kurumsal görüş ile doğrulama kriterleri aranacak.

YAZ BOYU SİLAH BIRAKMA DEVAM EDECEK

Silah bırakma süreci yaz boyunca devam edecek. Örgüt üyeleri belirlenen noktalarda tek tek silahlarını bırakacaklar. Bırakılan silah ve mühimmatlar MİT ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kayıt altına alınacak. Teslimatlar kamuya açıklanmayacak ancak arşivlerde saklanacak. Ardından Türk Silahlı Kuvvetleri, teslim edilen silahları yakarak imha edecek.

ÜÇ AŞAMADA TEMİZLİK YAPILACAK

Örgütün silahlardan arındırılma süreci Türkiye sınırına yakın bölgelerden başlayacak. Metina, Hakurk, Haftanin gibi 30-40 kilometrelik alan silahsızlandırılacak. Derin vadiler ve uçurumlar ile dağların arka yamaçlarında yaşayan 500-1000 teröristin barındığı mağara ve yaşam alanları tespit edilerek silahsızlandırılacak. İlk temizlik bu bölgede tamamlanacak. Ardından Gara bölgesine odaklanılacak. Bu alandaki 127 köy detaylı bir şekilde taranacak ve silahlar temizlenecek. Gara işlemlerinin ardından Kandil’e geçilecek.

PKK’NIN LİDERLERİ TÜRKİYE’YE DÖNMEYECEK

Örgüt liderlerinin Türkiye’ye dönüşü söz konusu değil. Bu isimler çoğunlukla Irak’ta kalacak, ancak gelişmelere bağlı olarak üçüncü ülkelere geçebilirler.

TÜRKİYE’YE DÖNÜŞ İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER YAPILACAK

Suç işlememiş olan örgüt üyeleri, belirli koşullar altında Türkiye’ye dönebilecekler. Terörle Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda yapılacak geçici düzenlemelerle yargılama ve rehabilitasyon süreçleri belirlenecek. Bu süreç, eğitimlerini tamamlamaları ve meslek sahibi olmalarını kapsayacak. Ayrıca, 18 yaş altındaki suça karışmış çocuklar hakkında da ayrı önlemler alınacak.

CEZAEVİNDEKİ PKK’LI SAYISI DÜŞÜYOR

Şu anda cezaevlerinde 6.100 PKK’lı bulunmakta. İnfaz düzenlemeleri sonucunda bu sayı 5.800’e düşmüştür.

KOMİSYON ÜYE SAYISI 40’I GEÇMEYECEK

TBMM’de kurulacak komisyonun üye sayısı henüz netleşmese de 40’ı geçmeyecek. Komisyon kararları için 5’te 3 nitelikli çoğunluk aranacak ve Meclis Başkanı dışında kimse açıklamada bulunmayacak. Üye seçiminde hukuk, siyaset ve sosyal bilimler alanında uzman üyeler görev alacak ve bölgesel denge de gözetilecek.

Related Posts

Sarıgöl’de Uyuşturucu Operasyonu

Sarıgöl’de bir eve düzenlenen operasyonda esrar ve kenevir ele geçirildi, 1 kişi gözaltına alındı.

Adana’da 25 yıl hapis cezası olan adam yakalandı

Adana’da 25 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı.

Ünlü şarkıcının doktor yeğeni ölü bulundu!

Mersin’in Erdemli ilçesinde görev yapan aile hekimi Osman Aydın (48), evinde ölü bulundu. Aydın’ın sanatçı Nurettin Rençber’in yeğeni olduğu öğrenildi.

Pendik’te Yasa Dışı Silah Ticareti Operasyonu

İstanbul Pendik’te 3 şüpheli yasa dışı silah ticareti nedeniyle gözaltına alınarak adliyeye sevk edildi.

Bursa’da Apartman Çatısında Yangın

Osmangazi’de bir apartmanın çatı katında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

AKP’de İmralı rahatsızlığı: ‘Seçmene anlatamayız’ çekincesi

İmralı süreci kapsamında Meclis’te komisyon kurulması aşamasına geçilmesi, parti içinde huzursuzluğa yol açtı. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre milliyetçi kökenli bazı AKP kurmayları, “Seçim sürecine girilirken böyle bir başlığın açılması milliyetçi seçmeni ürkütür. 2015’teki çözüm süreci travması hâlâ akıllarda” değerlendirmesini yapıyor.