Rus Bilim İnsanı: Hafızayı Geliştirmek Mümkün
Rus bilim insanı Piradov, hafızanın beyin için en önemli özelliklerden biri olduğunu vurgulayarak, bellek kapasitesinin artırılmasının insanlık ve medeniyet için büyük fırsatlar sunduğunu belirtti. Özellikle hızlı mezuniyet, yabancı dil öğrenme, zor becerileri kazanma gibi konularda genişlemiş belleğin önemine dikkat çeken Piradov, insanların zekalarını geliştirmek yerine vücut geliştirmeye daha fazla ilgi gösterdiğini ifade etti.
Piradov’un değindiği Norveçli araştırmaya göre, 1930 ile 1980 yılları arasında doğan bireylerin IQ puanlarının sonraki yıllarda doğanlardan ortalama 20 puan daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Bu durumun, bilimsel ve teknolojik ilerlemenin yaşam konforunu artırmasının, insanların zekasını nasıl etkilediğini gösterdiğini belirtti.
Geçmişte çocukların kolaylıkla iki basamaklı sayıları çarpabildiklerini ancak günümüzde telefon numaralarını dahi zor hatırladıklarını ifade eden Piradov, insan hafızasının sınırsız olduğunu ancak genişletilmiş ve eğitilmiş hafızaya sahip kişilerin, on binlerce ondalık basamağı hatırlayabilen Savant sendromlu bireyler gibi olamayacaklarını belirtti.
Piradov’un açıklamalarına göre, beynin belirli bir bölgesine yapılan navigasyonel transkraniyal manyetik stimülasyon seansının, çalışma belleğinin hacmini %20-25 oranında artırabildiği ancak bu etkinin ne kadar süreceğinin henüz net olmadığı ifade edildi. Sonuç olarak Piradov, beyinin dünyadaki en ilginç araştırma konularından biri olduğunu düşündüğünü belirterek, nöroloji biliminin de önemine değindi.