Duruma dikkat çeken ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşçu “25 Temmuz’dan itibaren KKMH’lar 17.84 TL ve üzerindeki dolar kurundan açıldığı için dolar kuru 25 Ekim tarihinden itibaren 18.60 TL üzerine çıkmadığı taktirde kur farkı alamayacaklar. Yalnızca yıllık yüzde 17 faiz üzerinden üç aylık yüzde 4.25 faiz getirisi elde edecekler” dedi.
Merkez Bankası’nın dolar kurunu dizginlemek için art kapıdan döviz sattığı argümanları ve tartışmaları sürerken Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı ve Başşehir Üniversitesi Milletlerarası Finans ve Bankacılık Kısım Lideri Prof. Dr. Şenol Babuşçu, kurun sabit kalmasının Kur Muhafazalı Mevduat Hesapları için kayıp olduğuna dikkat çekti.
Yaptığı değerlendirmeyi toplumsal medya hesabı Twitter’dan paylaşan Babuşçu, hesapların son üç aylık getirisinin yalnızca yüzde 4.25 olacağını söyledi. Babuşçu paylaştığı bildirisinde değerlendirmesini şöyle aktardı:
“25 Temmuz 2022 tarihinden itibaren KKMH’lar 17.84 TL ve üzerindeki dolar kurundan açıldığı için dolar kuru 25 Ekim 2022 tarihinden itibaren 18.60 TL üzerine çıkmadığı taktirde kur farkı alamayacaklar. Yalnızca yıllık yüzde 17 faiz üzerinden üç aylık yüzde 4.25 faiz getirisi elde edecekler”
‘HÜKÜMETE IMF’DEN KREDİ ALMA TAVSİYESİ’
Prof. Dr. Babuşçu öteki bir bildirisinde ise Türkiye-IMF münasebetlerine değindi. Babuşçu “Enflasyon üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan iktisat tarihçisi Gillmann, (ABD’deki Missouri–St. Louis Üniversitesi’nde misyon yapan iktisat tarihi profesörü Max Gillmann ) Erdoğan’ın davetiyle katıldığı kahvaltıda IMF’den kredi alınmasını önerdiğini söyledi” paylaşımı yaptı.