Çin’de otomobil fiyatları düştükçe düştü: BYD de indirime gitmek zorunda kaldı

Çinli Elektrikli Araç Üreticisi BYD, Fiyat Rekabeti ile Başa Çıkmakta Zorlanıyor

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, ülkede hızla tırmanan fiyat rekabetinin sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Şirketin İcra Başkan Yardımcısı Stella Li, Londra’da Bloomberg’e verdiği röportajda, Çin’deki fiyat savaşlarının sağlıksız ve uzun vadede sürdürülemez olduğunu belirtti.

Li, yoğun rekabet nedeniyle BYD’nin de fiyat indirimine gitmek zorunda kaldığını ve bu durumun sektördeki dengeleri bozduğunu ifade etti. Yeni bir model piyasaya sürdükten kısa bir süre sonra rakiplerin aynı segmentte daha büyük bir modeli daha düşük fiyatla sunduğunu dile getiren Li, “Ayakta kalmak için mecburuz, ama bu sağlıklı değil” dedi.

BYD, mayıs ayı sonunda tam 22 modelinde fiyatları düşürdü ve bazı modellerde indirim oranı yüzde 30’un üzerine çıktı. Bu adım, şirketin 2025 yılı için koyduğu 5,5 milyon araçlık satış hedefinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Ancak 2024’ün ilk dört ayında satışların sadece yüzde 15 artması, BYD’nin hedefe ulaşabilmek için daha fazla mücadele etmesi gerektiğini gösteriyor.

Diğer Çinli Üreticiler de Fiyatları Düşürdü

BYD’nin fiyat indirimlerinin ardından Chery, Leapmotor ve IM Motors gibi diğer Çinli üreticiler de benzer şekilde fiyatlarını düşürdü. Bu gelişmeler, Çin’deki fiyat savaşının daha da şiddetleneceği endişelerini artırdı. Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM), 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada düzensiz fiyat indirimlerinin şirketlerin kâr marjlarını eriterek piyasadaki rekabet ortamını olumsuz etkilediğini belirterek sektöre sağduyu çağrısı yaptı.

Öte yandan Stella Li, BYD’nin Avrupa planlarına da değindi ve şirketin önümüzdeki yıllarda Avrupa’da 20 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Li, BYD’nin şu anda Avrupalı otomobil üreticileriyle iş birliği yapmayı düşünmediğini vurguladı.

Related Posts

Otomotiv üretimi haziranda yıllık yüzde 7,8 arttı

Otomotiv üretimi haziranda yıllık yüzde 7,8 arttı

Birleşik Kamu-İş Samsun’da: ‘Kazanan emekçi olacak’

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun eylem planı kapsamında Samsun’da konuşan Genel Başkan Orhan Yıldırım, ‘İktidar Türkiye’yi sefalet ve yoksulluğa sürükledi. Artık masanın değil, emekçinin dediği olacak’ dedi.

Trump ve Lula karşı karşıya: En yüksek gümrük vergisi Brezilya’ya!

ABD ile Brezilya arasındaki diplomatik ve ticari gerilim yeniden gündemde. İki ülke arasında karşılıklı açıklamalar tansiyonu artırırken, alınan kararlar uluslararası ticaret çevrelerinde yakından izleniyor. Açıklamalar karşılıklı restleşmeye dönüştü.

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.

Altın ithalatına yeni düzenleme

Altın ithalatına yeni düzenleme

Borçlular dikkat: Resmi Gazete’de yayımlandı o tutar yükseldi!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız ödeme tutarı artırıldı. Yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Kamu kurumları da bu değişikliğe uyacak.