Kurban Bayramı, sıcak yaz günlerine denk gelince Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Boztosun, bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenmenin hayati olduğunu vurguladı.
‘ET TÜKETİMİNDE TADIMLIK MİKTARLAR TERCİH EDİLMELİ’
Bayramın manevi değerinin yanı sıra sağlığın da korunması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Boztosun, “Kurban ibadetimiz açısından çok önemli. Bu günleri sağlıklı bir şekilde geçirmeliyiz. Et tüketimimizi mümkünse haşlanmış olarak tercih etmeliyiz. Aynı zamanda diğer sebze ve meyveleri de az miktarda tüketerek dengeli bir beslenme programını sürdürmeliyiz. Özellikle yaz günlerinde su tüketimine de dikkat etmeliyiz. Çünkü fazla et tüketimi sindirimi zorlaştırır ve kalp sağlığını olumsuz etkiler” dedi.
‘ETİ DİNLENDİRİN, TADINI ARTIRIN’
Etin dinlendikten sonra tüketilmesinin sağlık açısından daha doğru olduğunu belirten Prof. Dr. Boztosun, “Hemen kesilen eti pişirip yemek ideal bir durum değil. Mümkün olduğunca dinlenmiş ve rahatlamış etleri tercih etmeliyiz. Bu hem lezzetini artırır hem de sindirim sürecini kolaylaştırır” şeklinde konuştu.
Kalp ve damar hastalarının daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Boztosun, “Tüketilen et miktarı ‘doyumluk’ değil ‘tadımlık’ olmalı. Özellikle belirli bir yaşın üstündeysek ve kalp-damar hastalığımız varsa et tüketimimizi sınırlamalıyız. Ağır yemeklerden kaçınmalı, eti mutlaka sebze ve lifli gıdalarla birlikte tüketmeliyiz. Bu sayede sağlığımızı koruyabilir ve bayramın tadını çıkarabiliriz” diye konuştu.