Antalya’da Pitonlar ve Diğer Yılan Türleri Bakım Altında

Antalya Doğal Yaşam Parkı’nda, Türkiye’ye yasa dışı yollarla sokulan pitonlar dahil olmak üzere çeşitli yılan türlerinin bakımı ve gözlemleri titizlikle yürütülüyor.

Parkta görevli veteriner hekim Oğulcan Demir, yılanların deri değiştirme sürecinin ağız ve göğüs çevresinden başlayıp kuyruk kısmına ilerlediğini belirterek, “Bu süreç yılanın sağlıklı olduğunu gösterir. Ortalama 15-30 gün sürer” dedi. Parkta bulunan 3 farklı türde toplam 20 yılanın olduğunu ve beslenmelerinin haftada bir yapıldığını, sıcaklık ve nemin ise doğal ortamlarına uygun şekilde korunduğunu ifade etti.

“Cilt Hastalıklarına İyi Geldiği Söyleniyor”
Yılan derisine olan ilginç talebe değinen Demir, “Bazı dermatologlar yılan derisinin sedef, egzama gibi cilt hastalıklarına iyi geldiğini savunuyor. Bazı vatandaşlar sürüngen evine ya da idari binaya gelerek deriyi talep ediyor. Ancak bizim dağıtım politikamızda bu şekilde bir uygulama bulunmamaktadır. Sadece parkta sergilenmek üzere kullanıyoruz” şeklinde konuştu.

Mitolojide Ölümsüzlüğün Simgesi Yılan
Yılanın, Türk mitolojisinde sembolik önemine dikkat çeken Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Karadavut, “Yılan, hem iyiliğin hem kötülüğün simgesidir. Deri değiştirmesi onun yeniden doğuşunu ve ölümsüzlüğü temsil eder. Bu sebeple insanlar, yılanın derisine direk temas etmeden onun ‘gömleğini’ kullanarak şifa aramıştır” şeklinde ifade etti.