Sıcaklar sağlığınızı bozmasın

Sıcak Havalarda Sağlıklı Kalmanın Yolları

Yaz ayları geldiğinde artan sıcaklıkların sağlığımızı olumsuz etkilediğini unutmamalıyız. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, alınacak bazı basit önlemlerle ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebileceğimizi belirtiyor. İşte tavsiyeleri:

Prof. Dr. Osman Erk

Havuz Yerine Deniz Tercih Edin

Havuz suları birçok hastalığa sebep olabilir. Bu nedenle özellikle Hepatit A ve B aşısını olmayanlar, ishal, sistit, açık yarası, genital enfeksiyonu olanlar ve adet dönemindeki kadınlar havuza girmemelidir. Deniz suyu, tuzlu olması nedeniyle daha güvenlidir.

Migren Krizlerini Önleyin

Ani ısı ve nem artışları migren ataklarını tetikleyebilir. Bol sıvı tüketimi ve güneşten mümkün olduğunca kaçınmak, migren krizlerini azaltabilir.

Kalbinize İyi Bakın

Sıcaklar kalp rahatsızlıklarına davetiye çıkarabilir. Yüksek tansiyon ve kalp yetersizliği olan kişiler ilaç dozlarını yaz aylarında yeniden düzenlemelidir. Bol su içmek, hafif gıdalarla beslenmek ve ağır egzersizlerden kaçınmak da önemlidir.

Besin Zehirlenmelerine Dikkat

Sıcak havalarda besinler daha çabuk bozulabilir. Besin zehirlenmelerinden korunmak için açıkta satılan yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Ayrıca besin zehirlenmelerinin belirtileri arasında bulantı, kusma ve ishal yer alır. Bu belirtiler görüldüğünde hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Susuzluğa Dikkat

Sıcak havalarda vücut su kaybeder. Susuzluk belirtilerini önlemek için yeterli miktarda su tüketmeli ve idrar rengini kontrol etmelisiniz. Koyu renkli idrar, az su içildiğinin göstergesidir.

Güneşin Zararlarından Korunun

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için öğle saatlerinde güneşten kaçınılmalıdır. Aşırı güneş ışığı cilt kanseri riskini artırabilir. D vitamini için yeterli miktarda güneş ışığı alınmalı, ancak fazlasından kaçınılmalıdır.

Klimalardan Uzak Durun

Klima sistemleri bakteri ve mantar birikimine neden olabilir. Bu nedenle klimalardan gelen hava ile direkt temas etmekten kaçınılmalı, klimaların filtreleri düzenli olarak temizlenmeli ve değiştirilmelidir. Klimaların ideal ısısı 21-24 derece arasında olmalıdır.

Related Posts

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.